Top 10 Stockholm


Ahojte, dnes mám pre vás skôr niečo do kolónky cestovanie. Po New Yorku vám prinášam Štokholm. V Štokholme som bola celkovo dva krát a oba razy som si veľmi užila, išla som tam za priateľom, ktorý tam býva a čakala som, že mi bude robiť sprievodcu ale hahaha veď viete ako je to s chalanmi, vedia akurát tak kde je obchod s elektronikou, škola a stanica metra (ok, dobre teraz preháňam). Tak som si pred odchodom hľadala nejaké top 10, ako to vždy robím a po mojom asi hodinovom googlení som nič moc nenašla, takže to zhrniem teraz ja, tak nejak mojim štýlom :) Ale prosím, žiadny historický ani super-informačný článok nečakajte, veď ma po tých skoro 3 rokoch blogovania hádam trošku poznáte.
Viac mojich fotiek nájdete pod štítkom Stockholm.

ENG:
Hi, today I ve prepared something for you which can be placed under the label travelling. After New York, here is Stockholm. I visited Stockholm twice and I enjoyed it a lot, I went there to see my boyfriend who is living there and I ve expected that he would be my guide but hahaha you know how is it with boys, they know just where the shop with electronic, school and subway station is (ok, I have to admit now I am exaggerating). So, before I left I checked top 10, as I always do, but after an hour of googling I didnt find anything good. So, I will make it my way :). But please, dont expect any historic or super-informative post,I guess you know me after my 3 yeras of blogging. 
You can find more photos under the label Stockholm.


IVAR LOS PARK - miesto s najkrajším výhľadom na Štokholm, kde si môžete spraviť piknik alebo sa iba tak ako ja kochať :)

IVAR LOS PARK - place with the most beautiful view, where you can organize picnic or just as me admire the view :)


NK - je veľmi luxusný obchodný dom s prekrásnymi výkladmi, ktorý sa určite oplatí prejsť aj keď zrovna nemáte v peňaženke tisíce na vyhodenie :) K NK by som ešte pridala ostatné nákupné nebá ako Ahlens. Ahlens je ďalší nákupný dom ale o niečo lacnejší ako NK, dosť sa mi podobá na Macy´s. A teraz niečo reálnejšie, teda myslím cenovo dostupnejšie :) a to je Galleria, sú v nej obchody ako HM... Niečo podobné ako Galleria je Kista galleria - je síce ďalej od centra ale je to lepšie, pretože tam nechodí "tak veľa ľudí" a teda tam majú viac tovaru :) Blízko centra je tiež Urban Outfitters a v uličke vedľa obchod Antik s božskými šperkami. Pre tých ktorý majú radi dizajnové veci odporúčam Designtorget. Potom typická IKEA, ktorá je prvá na svete a najväčšia :)
Ostatné obchody: Dinsko, Ginatricot, Bik Bok, Monki, MQ, Aldo...

ENG:
NK - its very luxury shopping mall with many beautiful windows, which its worth to check even if you dont have tons of money to spend :) With NK I want to mention also some other shopping heavens such as Ahlens. Ahlens is another shopping mall a little bit cheaper than NK and for me its very similar to Macy´s. And now something more real, oh I mean something with prices available for us all :) and its Galleria, filled with the shops such as HM... There is also something similar like Galleria called Kista Galleria - its 15 min from the city center but it has also its advantages such as more stuff in the shops because "there is not that many people" :) In the center there is also Urban Outfitters and in the street nearby shop called Antik where you can buy amazing jewelery  For people who like design, I recommend Designtorget. And of course IKEA, which is the first and the biggest one in the world :)
And some other shops: Dinsko, Ginatricot, Bik Bok, Monki, MQ, Aldo,...


Staré mesto je veľmi čarovné, všetky tie malé uličky s obchodíkmi a kaviarňami  Prechádzka starým mestom je pre mňa skutočné signseeing pretože vtedy som asi najviac cítila takú tú atmosféru mesta, vôňe a ruch. A to nehovorím len o dni, cez noc je to ešte oveľa čarovnejšie. A pri nočnej prechádzke odporúčam skúsiť Ghost Walk, či už si zaplatíte človeka ktorý vám porozpráva tie strašidelné story alebo si stiahnete app :) V starom meste je aj palác pri ktorom si môžete pozrieť výmenu strážií (keď som tam bola ja, išiel okolo nás v aute princ Philip)

ENG:
Old town is so magical, all the small streets with shops and caffes. Walking through the old town was for me the best part of sightseeing because you can really feel the atmosphere, smell and rush. And I am not speaking only about the day, during the night its even more magical. During the night walk you should try Ghost Walk, you can pay a guide or just download an app :) In the old town there is also a palace with changing of guards (when I was there there was a price Philip in the car, leaving)



Švédsky kráľovský palác, Parlament atď. Veľmi pekné, ale mne osobne stačilo prejsť okolo keď som tam bola prvý krát no. Podobná architektúra ako u nás či v Budapešti alebo Prahe.

ENG:
Swedish Royal Palace, Parliament etc. Very nice but for me it was enough to see it once. The architecture is very similar to our Slovak one or what you can see in Budapest or Prague. 



Som 21 ročné dievča s dušou 5 ročného dieťaťa :) Takže z múzeí som išla iba do jedného a to do Aquaria. Mala som z toho suprový zážitok júúj. Vrelo odporúčam. Inak v múzeách a galériách nájdete mapy a ešte také brožúrky čo, kde a ako v tom čase je, a všetko je to zadarmo :) Dve miesta kde som nebola ale nabudúce pôjdem je Nobel-ovo múzeum a Foto múzeum.
(je akvárium múzeum??)

ENG:
I am 21 years old girl with the soul of 5 years old :) So I went only to one museum - Aquaria. And it was fantastic experience, I have to recommend it. Btw in the museums and galleries you can find city maps and brochure with the information about whats happening, and all this is for free:) There are two more places where I want to go but I save it for my next time and its Nobel museum and Museum of photography.
(is aquarium museum?) 


Stadshuset & City Hall & Radnica, krásny výhľad, atmosféra a pozícia :) Nemám čo viac dodať. Radnicu som navštívila oba razy keď som bola v Štokholme, oplatí sa :)

ENG:
Stadshuset & City Hall, beautiful view, atmosphere and position :) Nothing else to say. I visited City Hall both times, I visited Stockholm, its worth it :)


V Espresso House majú skvelú čokoládu s marshmallow, výhľad a zariadenie je prekrásne :) Takže ak ste unavený po chodení po pamiatkach zastavte sa tam. Na jedlo odporúčam  Max je to niečo ako McDonalds ale lepšie a chutnejšie. Ak máte radi hamburgery tak navštívte OLeary´s vyzerá to tam ako z filmu. Ale ak radšej vyskúšate niečo typické pre Švédsko tak ochutnajte mäsové guľky, majú ich skoro všade - ja som ich ochutnala v Gondolen, reštaurácia s výhľadom na celý Štokholm ale dosť drahá no oplatí sa :)

ENG:
In Espresso House you should try hot chocolate with marshmallow, enjoy amazing view and cool equipment :) So, if you are tired after whole day of sightseeing stop there. For cheaper food I recommend you Max, its similar to McDonalds but better and more delicious. If you like hamburgers stop at OLeary´s, it looks like in a film. But if you like to try something typical for Sweden, eat meatballs, they are almost everywhere - I tried them at Gondolen, restaurant with view of whole Stockholm, expensive but its worth it :)


Stanice metra sú skvelé, každé je iná a jedinečná :) Takže obzerajte!

ENG:
Subway stations are amazing, each one is different and unique :) So check it!



Djurgarden & Ostrov & Kráľovský Park hier, ak sa raz presťahujem a vyhrám jackpot v športke tak si tam kúpim dom :) Prechádza tadiaľ električka, takže stačí nasadnúť a ona vás prevedie po celom "ostrove". V lete je tam otvorený aj lunapark a nachádza sa tam aj Akvárium o ktorom som už hovorila. Dostanete sa tam buď električkou alebo loďkou (na obe platí karta z metra).

ENG:
Djurgarden & "Island" & The Game park, if I move to Stockholm and win a jackpot I would buy a house there :) There is a tram going around, so you can just jump in and see everything without walking. During the summer the The Royal Game park is open and there an Aquarium next to it. You can get there by tram or by small ship (bot trips included in the subway card).

(all photos taken by me, except the first photo from point 9 and 10 - flickr)

Kungsträdgar & jednoducho námestie, sa nachádza v centre mesta a je veľmi pekné. V zime je tam klzisko a v máji tam kvitnú čerešne, poznámka: nabudúce tam musím ísť v máji :)

ENG:
Kungsträdgar & simply square, is located in the city center and its very nice. In the winter there is a ice rink and in May all cherry blossom, note for me: next time I have to go there in May :) 



Viac:
Peniaze: vo Švédsku sa platí švédskou korunou, na Slovensku ich nezmeníte
Doprava: do Štokholmu sa dostanete letecky, ja som išla z Viedne a lístok stojí okolo 100 euro tam a späť, doprava v meste: dá sa kúpiť karta Access ktorá sa kupuje vždy na určitý čas (1 deň, 3 dni, ...) a platí na všetko - metro, električka...
Jazyk: Švédčina ale drvivá väčšina vie aj po anglicky :)
Alkohol/Party: alkohol sa dá kúpiť iba v špeci obchodoch - System Bolaget, alebo samozrejme v baroch - ja som mala iba pivo a stálo 7 euro, no. Na žiadnej party som nebola, ale pýtala som sa a ak si to chcete fakt užiť a ísť do dobrého podniku tak potrebujete aspoň 100 euro...

More:

Money: in Sweden you pay with Swedish crown, I dont know how is it in other countries but in Slovakia you cant get it
Transport: to Stockholm I guess you can get by plane :) from Wien - around 100 euro (go and back) transport in Stockholm you can buy universal card called Access, you can use it in subway, tram,...

Language: Swedish but most of the people speak also English :)
Alcohol/Party: alcohol is sold only in special shops called System Bolaget, or of course in bars - I tried just beer - 7 euro for one. I didn´t party, but as I asked if you really want to enjoy it and go to a good bar you need at least 100 euro...


Click on the picture to join! // Klikni na obrázok pre zúčastnenie!


13 comments:

  1. skvelý článok, po ňom hneš Stockholm zapadol do miest, kt. túžim vidieť. Najviac ma zaujalo OLD CITY, IVAR LOST PARK, (nomm čokoláda s marshmal:D) a ten posledný PARK. musí tam byť perfektne:)
    budem rada ak navštíviš môj blog, a ak sa ti bude páčiť tak aj followneš
    zzuzanka.blogspot.sk

    ReplyDelete
  2. Anonymous12/20/2012

    i want to go to stockholm so much!
    Lucia
    http://luciasloves.blogspot.co.uk
    x

    ReplyDelete
  3. Anonymous12/20/2012

    Parádní výběr fotek :)))

    ReplyDelete
  4. Gorgeous pictures!! I want to visit one day!!

    fashionqueen294.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. Gorgeous pictures, I would love to go to Stockholm, it looks amazing!

    -Ashley
    Breakfastatsaks.com

    ReplyDelete
  6. skvelé štokholm patrí k mojich srdcovým záležitostiam, takže to raz určite niekedy navštívim :)

    ReplyDelete
  7. podla mňa za zmienku stojí aj Vasa (švédska vojnová loď z roku 1625) a jej múzeum, ktoré je prakticky hneď vedľa Akvária. A okrem prvej IKEY aj prvý skanzen na svete, veľmi pekný a rozsiahly. A majú tam aj sobov :-) Inak v Štokholme som bola v lete, letela som z Budapešti a spiatočná letenka stála 1,50 eur - ryanair mal akciu :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wow tak to je super :) ale ja z trenčína to tam mám veľmi daleko :( ... to je pravda aj tam je to pekné :)

      Delete
  8. metro mě dostalo!! ve Stockholmu musí být jako v pohádce:)

    ReplyDelete
  9. stockholm je super, určitě tam ještě někdy pojedu...btw. na slovensku se nadaj koupit švédský koruny, to fakt?

    akorát metrem jsem nejezdila, jak se jmenuje ta pekelná zastávka? to vypadá dobře=) dík

    pragueneedsmorestyle

    ReplyDelete
  10. Anonymous12/21/2012

    like it!
    www.thistooshallpasspau.blogspot.com/

    ReplyDelete
  11. keďže raz tam pôjdem (áno raz, zatiaľ nevedno kedy, ale raz určite áno), tak tento príspevok už sídli medzi mojimi záložkami v prehliadači a verím, že ho čím skôr prakticky využijem :)

    ReplyDelete
  12. Taam chcem iist :) (A inak aquarium ma od muzea fakt daleko :D)

    ReplyDelete